Choď na obsah Choď na menu
 


Speváci na E

18. 7. 2014

Ego (Robert Burian)

Michal Straka (* 8. november 1983, Lučenec), známy pod umeleckým menom Ego, je slovenský raper. Je členom skupiny Kontrafakt spolu s Rytmusom a DJ Anysom. V ostatnom čase začal sólovú kariéru vydaním singlu "Žijeme len raz", ktorý sa v roku 2012 stal hitom č. 1 v slovenských rádiách.

 

Začiatky kariéry

V druhej polovici 90. rokov tvoril Ego s DJ Anysom (kedysi DJ Aneška) menej známu skupinu Prízrak. Ego odišiel na rok do Kanady, odkiaľ ho po 9 mesiacoch za graffiti a vandalizmus vyhostili.

Kontrafakt

V roku 2001 sa dvojica stretáva s raperom Rytmusom, a vzniká skupiny Kontrafakt. Najprv skupina vystupovala pod názvom Déjavu.

V roku 2003 vydali maxisingel Dáva mi\Dobré veci\Moja rola, ktorým sa dostali do širšieho povedomia verejnosti. Najmä videoklip k skladbe „Dáva mi“ mal veľký úspech a bol odvysielaný aj v hitparádach v Poľsku či Nemecku (hudobná stanica VIVA). Úspech kapely Kontrafakt pokračoval aj v roku 2004, kedy vydali svoje debutové CD E.R.A. vo vydavateľstve Sony Music, s ktorým sa dostali medzi najpredávanejších interpretov na Slovensku. V roku 2007 vydal Kontrafakt album Bozk na rozlúčku, ktorý vyšiel v Rytmusovom vydavateľstve Tvoj Tatko Records. Predalo sa ho viac ako 20 000 kusov a stal sa jedným z najpredávanejších titulov tej doby.

Sólo kariéra

V dokumente "20ERS" (2008) Ego povedal: "Prípravujem určite aj spoločné do budúcnosti, ale skôr ešte by mali výjsť sólo albumy mňa aj Rytmusa." Od ostatného albumu Bozk Na Rozlúčku hosťoval vo viacerých songoch, najmä od Rytmusa, ktorý od vypustenia dokumentu vydal už 2 sólové albumy. Ego hosťoval medzi iným napríklad na albume Kral, či na nedávnom albume slovenskej speváčky Tiny.

Na začiatku leta 2012 umiestnil na YouTube videoklip k novej skladbe "Žijeme len raz", ktorý sa počas niekoľkých týždňov stal najsledovanejším slovenským videoklipom na YouTube. Táto skladba sa dostala aj do rádií, kde je k októbru 2012 číslom 1 v hitparádach slovenských rádií. Autorom hudby je slovenský DJ a producent Robert Burian. Ďalším singlom, ktorý bol vypustený v júli 2012, je skladba "Skús Ma Chápať", za ktorou stojí producent Filip Jančík.

 

Prvý sólový album Ega sa dlhodobo odkladá, jeho vydanie sa očakáva v roku 2014.

 Túto sú jeho skladby:

A túto jeho foto:

49.jpg